"ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ"

Ομιλία του Βλάση Ρασσιά στον όμιλο
"Έλευσις" της Λευκωσίας στις 27.4.2007

 

 


Προλόγισμα από τον δημοσιογράφο και ποιητή Γ. Πήττα:
  

Απόψε, έχουμε την μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε για 3η αν δεν κάνω λάθος φορά τον Βλάση Ρασσιά. Ειδικά σε όσους έρχονται εδώ, είναι ένας μάλλον συνήθης ύποπτος.  

Ύποπτος για την με συνέπεια στράτευσή του στην υπόθεση εκείνη που ο ίδιος πρωτοβάφτισε « Επανελλήνιση».  

Ξεκινώντας με τον πιο υγιή και κρυστάλλινο για μένα τρόπο, δηλαδή με την φυσική απέχθεια που νιώθει και πρέπει να νιώθει κάθε νέος άνθρωπος προς τις κατασταλτικές δομές της Εξουσίας και των πάσης φύσεως βιαστών της Ελευθεροπρέπειας, συνάντησε τελικά την Ειμαρμένη διαδρομή του ,αφιερώνοντας εαυτόν στο Έργο του.  

Κάνω χρήση του ορισμού της Ειμαρμένης γιατί, σύμφωνα με την στωική φιλοσοφία, είναι "μια ορισμένη φυσική και συγκροτημένη διάταξη των πάντων μες στην αιωνιότητα, όπου μια ομάδα πραγμάτων αέναα απορρέει από μια άλλη και εμπλέκεται με άλλη, σε μια απαραβίαστη αλληλουχία. "  

Και, αν κανείς αντιληφθεί το αξίωμα αυτό, θα αισθανθεί και θα εννοήσει πως είναι ένας απαραβίαστος Φυσικός εξελικτικός κανόνας.  

Αυτόν τον Κανόνα υπάκουσε ο Ρασσιάς, μπήκε στον ρυθμό του, και δεν τον έχασε ποτέ.  

Έτσι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια μπόρεσε να γεμίσει στην κυριολεξία αρκετές χιλιάδες σελίδων που κλείσθηκαν στους τόμους των βιβλίων του.  

Δεν θα αναφερθώ σε τίτλους αυτή τη στιγμή, τα βιβλία του είναι εδώ, μπορεί ο καθένας ανά πάσα στιγμή να τα βρει, να τα ξεφυλλίσει, να τα αγοράσει .  
Μιλάμε για 13 τίτλους, εκ των οποίων οι 12 έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Με την Αρχαία Ελλάδα. 
 

Δεν θα κάνω άλλη Ρασσιολογία. Ποιος ξέρει, μπορεί κάποτε να υπάρξει και μία τέτοια επιστήμη! Rassiology!  

Θα κλείσω με λόγια του ίδιου του Ρασσιά, έτσι όπως ο ίδιος δίδει το στίγμα του, με απόσπασμα ενός πολύ πρόσφατου άρθρου του που πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αυγή, υπό τον τίτλο:
 

ΜΙΑ ΚΟΣΜΟΑΝΤΙΛΗΨΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.  

Από το 1990 δηλώνω Έλληνας στην κοσμοαντίληψη και το έθος ή «Έλληνας Εθνικός», αν και κανονικά θα αρκούσε ο όρος «Έλληνας» για να δηλώσει αυτά που είναι να δηλωθούν, εάν δεν είχε ατυχήσει ο όρος να εκπέσει σε υπηκοότητα ενός κράτους που έχει επιλέξει καπηλευτικά να αυταποκαλείται «Ελληνικό».  

Τιμώ έμπρακτα τα όσα τιμούσαν οι πρόγονοί μου πριν την επικράτηση του Χριστιανισμού, ακολουθώ το αξιακό τους σύστημα και υπηρετώ τις πολιτικές αρετές που εκείνοι ανέδειξαν, με πρώτη όλων την Δικαιοσύνη  
Εν περιλήψει, δέχομαι τον Κόσμο («στολίδι» κατά τους προγόνους μου) ως την μία, αιώνια, άκτιστη και αυτοθεσμιζόμενη πραγματικότητα, που δεν την δημιούργησε κανένα εξωτερικό της αίτιο (πόσο μάλλον… πρόσωπο - Θεός). 
 

Δέχομαι τους Θεούς ως εσωκόσμιες και μη προσωπικές ταξιθετικές οντότητες, δέχομαι την υποχρεωτική πολυμορφία και πλήθυνση, με λίγα λόγια την Δημοκρατία στους Ουρανούς, καθώς και τον Ορθό Λόγο ως βασικό συστατικό της Ουσίας του σύμπαντος.  

Δέχομαι την ύπαρξη εκείνου που μπορεί να λεχθεί «Κακό» μόνο «κατά παρακολούθηση» του Αγαθού και ποτέ αυτόνομα, δεν αναγνωρίζω δυϊστικές υποτιθέμενες αντιμαχίες «καλών θεών» και «διαβόλων», δεν αποδέχομαι κανενός είδους δαιμονοποίηση της γνώσης, της ελευθερίας ή του ερωτισμού.  

Δέχομαι τον άνθρωπο ως ένα έλλογο και πολιτικό ον, ικανό για το καλύτερο όσο και για το χειρότερο αναλόγως του βαθμού Αρετής που αυτό κατέχει και το οποίο οφείλει να είναι συμφιλιωμένο με κάθε τι το ανθρώπινο και, κυρίως, με την πεποίθηση ότι δεν βαρύνεται από κανένα απολύτως κληρονομημένο «αμάρτημα».  

Δέχομαι την θρησκευτική εκδήλωση όχι ως απελπισμένη κίνηση για υποτιθέμενη σωτηρία επίσης υποτιθέμενων ατομικών ψυχών, αλλά ως εκδήλωση που συνέχει την κοινότητα (την «πόλη» στην αρχαιότητα) και αποτελεί την αυτονόητη ευχαριστία των θνητών προς τους αθάνατους για το δώρο της ζωής.  

Την δέχομαι επίσης όχι ως διαχωρισμένη από τις λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις και, φυσικά, ανεξάρτητη από αυτοδηλωμένους επαγγελματίες «εκπροσώπους» (!) του θεϊκού στοιχείου επί της γης.  

Δέχομαι την πολυμορφία όχι μόνο των βιολογικών μορφών, αλλά και των μορφών κουλτούρας, πολιτισμού και, φυσικά, θρησκευτικής έκφρασης και φιλοσοφικής αναζήτησης και θεωρώ πρωταρχικό καθήκον του ψυχικά υγιούς ανθρώπου τον διαρκή πόλεμο ενάντια σε ό,τι απειλεί να καταργήσει αυτή την πολυμορφία  

Τάδε έφη Β.Ρ. λοιπόν, τον καλώ τώρα στο βήμα, επισημαίνω μόνο πως αύριο Σάββατο από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα ο Βλάσης θα είναι στον Άστρα στην εκπομπή Κινούμενη Άμμος σε ζωντανή συνέντευξη οπότε κι θα γίνει δυνατό να υποβληθούν επιπλέον ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ.  
  Μία σύνοψη της ομιλίας του Βλάση Ρασσιά βρίσκεται ΕΔΩ.  
 ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ:  

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ"  

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993)  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ