Η ΠΟΙΗΣΗ BEAT ΞΑΝΑΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΑ BLUES... 
 
(Φωτογραφίες από την αξέχαστη βραδιά της 19ης Φεβρουαρίου 2010 στο κλαμπ Vinilion με ποίηση "μπητ" και μουσική "μπλουζ" από τα συγκροτήματα Small Blues Trap και Blues Cargo. Απαγγελία "μπητ" και δικής τους ποίησης έκαναν οι Βλάσης Ρασσιάς και Νίκος Καλογερόπουλος)   
 
 
 
Από την σελίδα SOUTHERNROCK. GR

9 ΦΛΕΒΑΡΗ- THE BEAT GOES ON ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ VINILION 
 

Ο Δημήτρης ο Ιωάννου ο μπασίστας και η ψυχή των Blues Cargo στάθηκε η αφορμή να γνωρίσουμε το μαέστρο, το Βασίλη που έχει ένα πολύ χαριτωμένο κλαμπ το Vinilion στο Ίλιον.

Έτσι λοιπόν το απόγευμα μιας βροχερής Πέμπτης κατηφορίσαμε να τον γνωρίσουμε από κοντά. Μαζί μας, ένας μεγάλος ελληνάνθρωπος, μια τεράστια ψυχή ποτισμένη με γνήσιο ανθρωπισμό και ευαισθησία, ο συγγραφέας Βλάσης Ρασσιάς. Ο Βασίλης αποδείχτηκε παλιός γνώριμος του Βλάση και μεγάλη ψυχή. Κάτσαμε όλοι παρέα σχεδιάζοντας μια εκδήλωση που είχαμε σκαρωμένη στο μυαλό μας. Ο Βλάσης πρότεινε μια βραδιά γεμάτη ήχο και χρώμα. Μια βραδιά ποίησης, τέχνης και μπλουζ. Αυτό είναι το μπλουζ. Μια μελοποιημένη ανθρώπινη απόπειρα ενάντια στην αλλοτρίωση και τον ξεπεσμό.

Ο Βλάσης, ποιητής ο ίδιος, πρότεινε να παντρέψουμε τα μπλουζ με ποίηση της γενιάς των ΒΕΑΤ, Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Gregory Corso, William Burroughs κλπ. Το μουσικό μέρος θα κάλυπταν 2 εξαιρετικά συγκροτήματα για τα οποία αυτή ριμάδα η χώρα θα έπρεπε να νιώθει πολύ υπερήφανη: το πρώτο είναι οι Blues Cargo, οι πατριάρχες του μπλουζ της Αθηναϊκής σκηνής που εδώ και 20 χρόνια συνεχίζουν ακούραστοι να διδάσκουν στους νεότερους τι σημαίνει παίζουν ατόφιο Chicago Blues. Αξίζει κανείς να τους ακούσει για να διαπιστώσει τον καταπληκτικό ήχο, και την απίστευτη κιθαριστική τεχνική που ξεπηδά μέσα από τα δάκτυλα του Στέλιου του Ζαφειρίου αλλά και τη μαγευτική Albert King φωνής του Δημήτρη Ιωάννου.

Το δεύτερο είναι οι Small Blues Trap, ένα συγκρότημα που θυμίζει τις παλιές καλές νύχτες του San Francisco, τους ποιητές του San Francisco Renaissance, τα άγρια ουρλιαχτά  του Tom Waits και τη φυσαρμόνικα του Little Walter. Όλα αυτά μέσα στη ψυχή του τραγουδιστή Παύλου Καραπιπέρη και εκλεκτού μας φίλου. Δίπλα του οι υπνωτικοί αλλά συνάμα και μαγευτικοί ήχοι της κιθάρας του Παναγιώτη του Δάρα δεμένοι σφιχτά με το μπάσο του Λευτέρη και τα ντραμς του Στάθη.
  

Αριστερά: ο Δημήτρης Ιωάννου των Blues Cargo
Επάνω: οι Small Blues Trap
 
 

O Βλάσης όμως, μας επιφύλασσε μία έκπληξη: έφερε μαζί του το Νίκο Καλογερόπουλο, αυτό τον πολυτάλαντο ηθοποιό, τον ακούραστο εργάτη της τέχνης, τον άνθρωπο που όταν μιλά ένα τεράστιο θεατρικό σανίδι ξεφυτρώνει μπροστά του και μετατρέπει κάθε του κουβέντα σε μια θεατρική πράξη. Απίστευτος ο Νικόλας. Απλός, ανθρώπινος, δικός μας. Δικός σας. Ανήκει σε όλους όσους αγαπούν την τέχνη, το θέατρο, τη μουσική, το τραγούδι τη ποίηση. Οι απαγγελίες του Βλάση και του Νίκου ήσαν μοναδικές. Σφραγίστηκαν για τα καλά μέσα μας και χάραξαν για πάντα τις ψυχές μας.

Η βραδιά, που την άνοιξε ένας μεγάλος δάσκαλος του μπλουζ και μαιτρ στην slide κιθάρα, ο Σίμος Κοκαβέσης, ήταν καταπληκτική. Πάνω από 200 άτομα μαζεύτηκαν και πολλοί που έφτασαν δεν μπόρεσαν να μπουν μέσα γιατί... δεν χωρούσαν. Μουσική και ποίηση. Ποίηση και μουσική.

Και ελπίδα. Πολύ ελπίδα. Γιόμισε ο τόπος φοιτητόκοσμο. Ακούσαμε πολλά ευχαριστώ μα πιο πολύ ακούσαμε την ανάγκη όλων αυτών των νέων παιδιών να το ξαναζήσουν.

«Θα το ξανακάνουμε» τους είπαμε.

Και θα το ξανακάνουμε...  

Σάββας Συνοδινός

   
 
Σίμος Κοκαβέσης

Βλάσης Ρασσιάς
 
 
 

 

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ:  

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ  

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ"  

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993)  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ