Δικτυώνοντας τον "Υπόγειο" Τύπο…
 
(Απόσπασμα από το βιβλίο «Underground Press. Η Ιστορία του έντυπου αντεργκράουντ» του Βλάση Γ. Ρασσιά, Αθήνα 1982 και 1988. Δημοσιεύθηκε και στο περιοδικό «Ανοιχτή Πόλη», τεύχος 16, Σεπτέμβριος 1988)
   

Τον Ιούνη του 1966 οι Άλλαν Κάτζμαν, Τζων Ουϊλκοκ και Ουώλτερ Μπόβαρτ, ιδρύσανε το «Συνδικάτο Υπόγειου Τύπου» (U.P.S. – Underground Press Syndicate) ύστερα από το ρίξιμο μιας ιδέας του πρώτου μέσα από ένα παθιασμένο άρθρο του στο περιοδικό EVO – «East Village Other» της Νέας Υόρκης, και μετά από την ενθουσιώδη υιοθέτηση της άποψής του από όλον τον κόσμο του αντεργκράουντ. 

Η πρώτη συνάντηση έγινε το 1967 στην Καλιφόρνια. Οι σύνεδροι αποφάσισαν την ελεύθερη ανταλλαγή του υλικού (κειμένων, σχεδίων, φωτογραφιών) και τσάμπα συνδρομή κάθε μέλους – εντύπου σε όλα τα υπόλοιπα. Μετά από επιτυχημένη έκκληση στους αναγνώστες για συγκέντρωση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού και με την σκληρή δουλειά, μέρα – νύχτα, του «ηρωϊκού μπαμπά» Τζων Ουϊλκοκ, το UPS εγκατέστησε εαυτόν στην Αριζόνα, με ένα γραφείο συντονισμού και μία βιβλιοθήκη - documentation center. 
 

 

Στα 1969, έχοντας ν’ αντιμετωπίσουνε τις ποικίλες απειλές και πράξεις… «εθνικής αγνότητας» (μαχαιρώματα, απειλές για εμπρησμό κ.ά.) των βλάχων της Αριζόνα, ανοίξανε δεύτερο γραφείο στην περισσότερο ανοιχτή και cool Νέα Υόρκη. Ήδη είχε προηγηθεί το 3ο συνέδριο του Συνδικάτου στο Ανν Άρμπορ του Μίτσιγκαν, που στην διάρκειά του ντόπιοι «Άσπροι Πάνθηρες» (δηλ. μέλη του «White Panther Party») είχαν ανταλλάξει πυροβολισμούς με την εκεί αστυνομία σ’ ένα επεισόδιο «τοπικού τσαμπουκά». Το 3ο αυτό συνέδριο του UPS υπολόγισε στατιστικά το αναγνωστικό κοινό των εντύπων του Συνδικάτου σε δύο εκατομμύρια άτομα μόνο στις Η.Π.Α.  

Στα 1970 με 71, η συντονιστική ομάδα του νεοϋορκέζικου γραφείου του UPS, οι «Free Ranger Tribe» συγχωνεύσανε τα δύο μέχρι τότε εκδιδόμενα από αυτούς περιοδικά (το «Free Ranger Tribe Newsletter» και το «Clearhead») στο ενιαίο «UPS News Service». Το 1971 με διευθυντή τον μετέπειτα Zippie! Τόμας Κινγκ Φόρκεηντ (πραγματικό συγγραφέα του μπεστ σέλλερ «Κλέψτε Αυτό το Βιβλίο !» που καρπώθηκε ο Άμπυ Χόφφμαν, πρώτον που γιαούρτωσε τα μέλη της «Προεδρικής Επιτροπής ενάντια στα άσεμνα και την πορνογραφία» όταν είχε κληθεί ν’ απολογηθεί ως διευθυντής του UPS, και αυτόχειρα το 1978), το UPS έφθασε την μάξιμουμ δόξα του με πάνω από 200 περιοδικά αντεργκράουντ (140 αμερικάνικα και 65 από διάφορα σημεία του πλανήτη) να έχουνε προσχωρήσει στο UPS, το οποίο είχε εξαπλώσει ήδη την επικράτειά του διεθνώς, με δύο κεντρικά γραφεία του να δουλεύουν νυχθημερόν στις Η.Π.Α. (στο Γκρήνουϊτς Βίλλατζ της Νέας Υόρκης και στο Φοίνιξ της Αριζόνα) και ένα άλλο, ευρωπαϊκό, στο Κεντ της Αγγλίας. 

Σε λίγο, ακολούθησε με ιδρυτή τον αξέχαστο Μάρσαλ Μπλόου (που αυτοκτόνησε το 1968) το «Πρακτορείο Ειδήσεων Η Απελευθέρωση» («Liberation News Service»), σε συντομία L. N. S. Πρώτη του έδρα υπήρξε η Ουάσιγκτον και μετά η Νέα Υόρκη σε ένα πολυάσχολο υπόγειο κοντά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. 

Το LNS που μαζί με το UPS αποτελούσαν ένα είδος κεντρικού νευρικού συστήματος για το κίνημα του έντυπου αντεργκράουντ, ταχυδρομούσε κανονικά, δύο φορές την βδομάδα, προς ΟΛΑ τα έντυπα – μέλη ειδικά δελτία της Κίνησης που περιλαμβάνανε ποίηση, άρθρα, κόμικς, φωτογραφίες, κείμενα, συνεντεύξεις κ.λπ. για να κάνει χρήση όποιο έντυπο ενδιαφέρεται. Έτσι δημιουργήθηκε ένα δίκτυο διεθνούς ανταλλαγής υλικού, που καταγούσε ταυτόχρονα και τον χαζό ιδιοκτησιακό νόμο του copyright (άμεση ιδιοκτησία του γραπτού λόγου). Οι λέξεις, οι φράσεις και τα σχέδια, περάσανε στην κυριότητα όλου του κόσμου, ενώ, αφού έτσι καταργήθηκε κάθε ανταγωνισμός, τα τεύχη καθιερώθηκε να ανταλλάσσονται εντελώς δωρεάν, ενώ σε κάθε έκδοσή του το κάθε περιοδικό είχε καθιερώσει ειδική στήλη με διευθύνσεις άλλων «συγγενών» περιοδικών ώστε να ενθαρρύνεται η ανάγνωσή τους και να δημιουργείται έτσι ένα πλέγμα αλληλοαρωγής και αλληλοδιαφήμισης. 

Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν και άλλα πρακτορεία ειδήσεων του αντεργκράουντ, όπως το A.U.M. δηλαδή «Alliance of Underground Media» («Συμμαχία Υπόγειων Μέσων»), το ολιγομελές COSMIC, το A.P.M. – «Anarchist Press Movement» και το μαθητικό / σπουδαστικό H.I.P. δηλαδή  «High School Independent Press» («Ανεξάρτητος Τύπος των Λυκείων») με έδρα την Νέα Υόρκη. Το «High School Independent Press» λειτουργούσε στα πρότυπα του LNS, εκδίδοντας και το δικό του τρις – εβδομαδιαίο περιοδικό με πάνω από 10.000 αντίτυπα κυκλοφορίας («5 σεντς για τους μαθητές, 15 για τους δασκάλους») με παράλληλη αρωγή από 60 μαθητικά ενταγμένα περιοδικά και πολυσύχναστα γραφεία στην οδό Claremont Avenue 160. Στο πρώτο τεύχος του περιοδικού τού HIP, γινόταν μία πρωτότυπη παρουσίαση της ταυτότητας του εντύπου με μία ολοσέλιδη φωτογραφία στο εξώφυλλο ενός μαύρου μωρού που κρατούσε την σημαία της επανάστασης: «Αυτή είναι η Ούρσουλα, επτά μηνών πράγμα και ήδη εξεγερμένη του κερατά…»

 
   
 

 
 
 
 
  

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ