William S. Burroughs: "ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΝ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ"

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ

 
 
 
 

Από την εποχή του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τα επαναστατικά όπλα και οι πρακτικές έχουν υποστεί μία φυσική μετάλλαξη στην δύσκολο αγώνα τους να επιβιώσουν μετά την επικράτηση των νέου τύπου βαρέων όπλων. Όλοι μας μπορούμε να φτιάξουμε ένα σπαθί, ένα ακόντιο, ένα τόξο με βέλη, εντελώς μοναχοί μας στο υπόγειο τους σπιτιού μας ή στο εργαστήρι μας. Μπορούμε να φτιάξουμε ο,τιδήποτε αφορά μικρά και χειροκίνητα όπλα, αδυνατούμε όμως να κατασκευάσουμε αυτόματα όπλα, τεθωρακισμένα, όλμους, μαχητικά αεροπλάνα, όργανα μαζικής καταστροφής. Αυτά τα βαριά όπλα, βρίσκονται και θα βρίσκονται πάντα στα χέρια των αντιδραστικών δυνάμεων και τους χαρίζουνε ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του να υπερισχύουν στην κάθε άμεση και μετωπική σύγκρουση. Χάρη στα βαριά όπλα, μία μειοψηφία μικρότερη του 5% του πληθυσμού μπορεί να κρατάει γονατιστό το υπόλοιπο 95% με επιβολή απροκάλυπτης βίας επάνω του. Αυτό το νέο πλεονέκτημα που δεν υπήρχε πριν την εφεύρεση των βαριών όπλων από εδώ και στο εξής θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνεται υπ’ όψη.

Το μέτρο στο οποίο η επαναστατική θεωρία και πρακτική έχουν εμφανέστατα ΞΕΠΕΡΑΣΤΕΙ από την αντίδραση είναι κάτι για το οποίο ελάχιστοι από τους λεγόμενους «επαναστάτες» τολμούνε να κάτσουν κάτω και να το λογαριάσουν, όντας τις περισσότερες φορές «κολλημένοι» και μονοκόμματοι σε πράγματα τα οποία εννοείται ότι αποτελούν τάχα το αποκλειστικό αντικείμενο έναντι του οποίου καθημερινά μάχονται. 

Το 1848, ένα παγκόσμιας έκτασης ελευθεριακό κίνημα τσακίστηκε ανελέητα στην Ευρώπη και εκφυλίστηκε στην Νότια Αμερική. Αναλογιστείτε πόσοι από τους σημερινούς γκεβαριστές επαναστάτες, αν μεταφέρονταν χρονικά πίσω σε εκείνον τον αιώνα, δεν θα πέφτανε τυφλά πάνω στα ίδια ακριβώς λάθη, στα οποία πέσανε ο Γκαριμπάλντι ή ο Μπολιβάρ. Ο Μπολιβάρ λευτέρωσε μία τεράστια έκταση της νοτιο-αμερικάνικης ηπείρου από την κατοχή των Ισπανών, άφησε όμως άθικτο τον Χριστιανισμό, το ημερολόγιο, την ισπανική γλώσσα, την Καθολική Εκκλησία και την ισπανική γραφειοκρατία. Επέτρεψε στις οικογένειες των κατακτητών να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, την περιουσία τους και την γη τους.

Για να τους φερθεί με τόσο μεγάλη ευγένεια και… κατανόηση, σε κάποιο απόκρυφο τμήμα της συνείδησής του μάλλον πρέπει να λάτρευε τους «κονκισταδόρες». Πρόκειται για ένα πολύ γνωστό μας μοτίβο: ΟΙ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΙΜΗΘΟΥΝ. Το Μαρόκο ανεξαρτικοποιημένο από τους Γάλλους κληρονόμησε από αυτούς ολόκληρη την θλιβερή και αργοκίνητη γραφειοκρατία. Οι αραβικές χώρες απελευθερωμένες από τον ζυγό της βρετανικής αποικιοκρατίας, διατηρήσανε τις βαρβαρικές εγγλέζικες μεθόδους θανατικών εκτελέσεων. Είναι αδύνατο άραγε μία επανάσταση να έρθει και να κάνει ένα καλό σάρωμα ΟΛΗΣ της παλαιάς κοπριάς;          

 
***

Για να κατακτηθεί η πλήρης απελευθέρωση από μία ξένη κυριαρχία και να παγιωθούν οριστικά οι όποιες επαναστατικές κατακτήσεις, δείχνουν σαν κάτι περισσότερο από απαραίτητα τα εξής 5 βήματα:

1. ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΜΟΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ.

2. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΛΟΤΡΙΑΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ.

3. ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Ή ΟΥΔΕΤΕΡΟΠΟΙΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΘΕΩΝ.

4. ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

5. ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ.
 

*** 

Ας υποθέσουμε ότι ο Μπολιβάρ είχε ακολουθήσει το παρακάτω πρόγραμμα:

1. Ιδρύεται καινούργιο ημερολόγιο χωρίς καμμία αναφορά σε ενδείξεις του παρελθόντος, όπως λ.χ. π.Χ. ή μ.Χ.. Όχι πια άγιοι, όχι πια χριστιανικές αργίες, όχι πια Μεγάλες Εβδομάδες.  

2. Υπάρχουν 35 συγγενείς και αλληλοσυμπληρούμενες γλώσσες - διάλεκτοι των ινδιάνικων φυλών  μόνο στο Περού. Η Νότια Αμερική αποτελεί έναν Πύργο της Βαβέλ που κάνει απαραίτητη την χρήση μίας κοινής γλώσσας επικοινωνίας. Στη θέση μιας τέτοιας γλώσσας δεν θα πρέπει με τίποτε να μπει κάποια από τις γλώσσες των αποικιοκρατών, όπως ισπανικά, πορτογαλέζικα ή αγγλο-γαλλικά. 

Ο Μπολιβαρ αποφασίζει λοιπόν ότι κοινή γλώσσα των νοτιο-αμερικανών από εδώ και στο εξής θα είναι τα… Κινέζικα. Σε αυτή του την απόφαση τον οδήγησαν άπειροι λόγοι. Επηρεάστηκε λ.χ. από την στωϊκή ηρεμία των Κινέζων και την ήρεμη αυτό-κυριαρχία τους στις πιο δύσκολες και απελπιστικές καταστάσεις…   

Τα κινέζικα γράμματα είναι τα πιο όμορφα σε σήματα, επιγραφές ή τυπωμένες σελίδες. Η κινέζικη γλώσσα θα αρχίσει να διδάσκεται σε ΟΛΑ τα σχολεία. Τοπωνύμια, ονόματα δρόμων, όλα θα είναι στα κινέζικα…

3. Δεν χρειάζεται να διαπομπεύεις μαστουρωμένους χριστιανούς παπάδες προς τέρψη του λαού. Απλώς κατάσχεις την κινητή και ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας. Πλήρης απαγόρευση της διδασκαλίας Θρησκευτικών στα σχολεία, ανεξάρτητα από εκπαιδευτική βαθμίδα. Η συνταγή απαιτεί απλώς να καταστεί αρκούντως ανθυγιεινό και ασύμφορο να είναι κανείς χριστιανός.

4. Η σπανιόλικη γραφειοκρατία που ξεκινάει από έναν ηλίθιο, τεμπέλη, άτιμο και υπερόπτη μπάσταρδο που θρονιάζεται σε ένα γραφείο αφού το γεμίσει με όλους τους ανίκανους, ηλίθιους κ.λπ. κ.λπ. κολλητούς του, φίλους και συγγενείς, συμπληρώνοντας άχρηστα χαρτιά και αιτήσεις επί αιτήσεων, πρέπει να υποστεί την ολοκληρωτική επίθεση στην βαθιά ρίζα της. Όλα τα αρχεία και οι φάκελοι καταστρέφονται και απαγορεύεται αυστηρά η οποιαδήποτε αντικατάστασή τους ή επαναφορά τους.

5. Κατάσχεται η γη και η περιουσία των Ισπανών κατοίκων. Όσοι επιθυμούν να μην εξοριστούν δια παντός, έχουν απλώς την εναλλακτική λύση να αφομοιωθούν οριστικά με τον υπόλοιπο εργαζόμενο, αγωνιζόμενο και μοχθούντα λαό. Τα παιδιά τους θα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως όταν θα μεγαλώσουν δεν θα μιλάνε ισπανικά, ούτε θα γονατίζουν σε κανενός είδους και ονόματος χριστιανική λατρεία.   

William S. Burroughs

(Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Ανοιχτή Πόλη», τεύχος 12, φθινόπωρο του 1987) 
 
 

 
 
 
 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ: 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΨΥΧΕΣ 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" 

ΚΕΙΜΕΝΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ" (1980 - 1993) 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ